søndag 26. februar 2017

Hvordan bygge natursteinsmur i hagen


Vi begynner å få ganske mange løpemeter med natursteinsmur i hagen etterhvert. Derfor tenkte jeg det var på tide med en liten beskrivelse av hvordan disse er laget. Den rette betegnelsen er vel tørrmur i naturstein, da vi ikke bruker støyp. Beskrivelsen min passer ikke nødvendigvis for alle som skal bygge natursteinsmur, da man må ta i betraktning hvilket jordsmonn man har som underlag. Hos oss har vi underlag som er godt drenerende og består av sand og grus hvor telen ikke gjør mye skade, så da trenger vi ikke grave så dypt underlag .

Forarbeid: 
Vi starter med å grave en grøft (med minigraver)som er ca 30 cm dyp og 70-80 cm bred. Nedi denne legger vi fiberduk som må ha en god bredde da den skal legges bak hele muren. Oppå duken fyller vi med fin grøftepukk 8-22 mm. Steinen vi bruker til å bygge med har vi kjøpt og hentet på ulike deponi, det tar litt tid å hente mengden stein som er nødvendig for en stor mur, men vi har tatt det over lengre tid. Det er viktig at steinen er ganske rett på over og undersiden for å gjøre det lettere å bygge. Størrelsen på steinen varierer veldig, men den er ca 25- 40 cm bred, 40-70 cm lang og 15- 40 cm høy.  For å passe på at muren blir rett strekker vi opp en murersnor der muren skal stå. Denne fester vi på lengre stolper slik at vi kan flytte den opp ettersom arbeidet skrider frem.



Bygging:
Første runde med stein kan gjerne ha en ujevn underside da denne uansett ikke blir synlig. Den plasseres ca 20 cm inn på grøftepukken.  Neste runde med stein bør overlappe skjøtene fra første rad. Det er viktig at muren heller svakt bakover da det blir mer stabilt. Bak hver rad legges det pukk i ca 40 cm dybde. Denne skal ligge så tett mot "byggesteinen" i alle hull slik at den stabiliserer den. Så fyller man inntil med jord slik at ikke grusen ramler ned. Jeg liker å legge fiberduk bak muren slik at jeg skiller jord og grus. Når muren har nådd ønsket høyde bretter jeg duken frem slik at jeg får et lag med ca 20-40 cm med jord som ligger oppå grusen. Jeg planter stort sett steinbedsplanter oppå en slik mur og disse krever ikke så mye jord.

Det er viktig å ikke slurve med grusen som legges bak muren da man kan risikere at telen skyver muren frem. Dette opplevde vi på den ene muren og vi måtte da grave opp og etterfylle med mer grus.





7 kommentarer:

  1. Nydelige støttemurer og kjempespennende hage. Gleder meg til å følge med på prosjektene dine fremover.
    Jeg lurer også på et blogteknisk spørsmål; hvordan får du til de små boksene/linkene som står under "you might also like": De er så greie å søke i de forskjellige bloggene. Jeg skjønner ikke hvordan jeg skal få lagt de inn.
    Ha en fin kveld, Lena

    SvarSlett
    Svar
    1. Takker så mye Lena. Funksjonen heter "linked within" men jeg klarer ikke å finne den på listen når jeg går inn på utforming. Fant denne lenken på nettet http://www.linkwithin.com/learn, men jeg husker ikke om det var den jeg selv brukte, det begynner å bli noen år siden.

      Slett
    2. Takk for svar. Jeg fant endelig linken under disse boksene og lastet den ned - så nå er den på plass.
      Jeg lærer hele tiden :)

      Slett
  2. Så flott! Liker veldig godt slik mur. Vi har også en hage som ligger i skrånet terreng, og da blir det mange støttemurer. Men slik natursteinsmur har vi ikke, og det kunne jeg tenkt meg.
    Line

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! Ja, jeg er veldig fornøyd med denne typen mur. Vi har både natursteinsmur og vanlig "Herregård" mur i gråtoner, det må noen murer til når tomten skråner.

      Slett
  3. Kjempebra innlegg som nok mange vil ha nytte av. Vi har også bygt mange steinmurer i vår hage, vakker omramming til opphøyde bed.

    SvarSlett
  4. Flott hage og fine murer. Jeg har også natursteinsmur og ønsker nå å ha noen blomster som kan henge ned over muren - uten for mye arbeid.
    Har du noen anbefalinger?

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...