lørdag 25. februar 2017

Grus og belegningstein i hagen


Åpen hage for lokalt hagelag er en fin ting, for da får jeg gjort ganske så mye på kort tid. 2016 var ikke et unntak i denne sammenhengen. Hovedfokus ble lagt på å få satt ned belegningsstein og legge grus. Da mannen var bortreist fikk jeg levert to hengerlass med "strøsand" av min snille svigerfar som jeg skuflet over i trillebår og la rundt stadene på forskjellige plasser. På forhånd hadde jeg lagt "jordbærduk" for å hindre ugresset i å trenge igjennom( ihvertfall begrense det litt).



Samme område som på bildet over, bare sett nedenfra. Jeg er enda ikke ferdig med beplantingen her og da er det fint med duk og grus slik at jeg slipper å luke hvert år. Gleder meg til plantene legger seg utover grusen slik at ikke kantene blir så markerte.


Her er fra baksiden av huset hvor jeg har lagt ned skifer og fylt opp med grus rundt.


Belegningsstein.
Jeg har en plan om å legge belegningsstein som kant mot gresset over hele hagen, men det er mye gress enda og derfor må prosessen gjøres gradvis. Jeg har ikke tatt bilder av alt enda, men her er noen bilder der jeg har lagt ned stein for å avgrense bedene ut mot gresset.


Her mangler jeg å legge på grus rundt rips og solbærbusker. Gjerdet i bakgrunnen er et prosjekt som jeg har påbegynt for å bygge noe som kan hindre elgen i å beite ned ripsbuskene på våren og samtidig få litt skjerming mot nordavinden.


Når jeg legger kantsteinen graver jeg først en grop på ca 30 cm. Denne fyller jeg med grus i størrelsen 2-3 cm ca 10 cm opp. Så legger jeg et lag over denne med størrelse 5-8 mm. Dette laget er lett å bevege slik at jeg får steinene til å ligge beint. Så legger jeg et lag med betong og avslutter så med belegningsstein. Jeg legger også litt betong (B-20)på siden av steinene mot bedet for å stabilisere. På denne måten ligger steinene pent i ro og jeg unngår gress mellom.




3 kommentarer:

  1. Veldig fint med belegningsstein mellom gress og bed, det blir et (av de mange) prosjektene jeg også tenker å få gjort denne hagesesongen :D

    SvarSlett
  2. Heldig er du som har tilgang til stein å bygge med. Det er bare kjempelekkert med disse tørrmurene. Jeg har bare måttet bruke det jeg har gravd frem av stein i hagen og de er vanselig å legge siden de ikke er flate.
    Nydelig med kantstein også. Har du skjært de til? Det å legge grus gir vel også et bedre mikroklima- noe vi så sårt trenger her oppe.

    SvarSlett
    Svar
    1. Kantsteinen er nesten ikke skjært til, bare på enkelte ender, bruker vinkelsliper til jobben. Steinen til hagemuren har vi bare betalt noen hundrelapper for pr hengerlass. Da plukker vi den selv ut på deponiet. Både tørrmur og grus hjelper godt på mikroklimaet i hagen. Jeg startet med duk og bark men fikk beskjed av en lokal gartner at barken isolerte slik at varmen ikke kom til og det kunne bli noen grader kaldere, han anbefalte grus.

      Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...